Bölüm Başkanı Mesajı

BÖLÜM > Bölüm Başkanı Mesajı

Sevgili Öğrencilerimiz,       

       Dünyada özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında süs bitkileri sektörü, üretim alanı ve değeri açısından birçok ülke için önemli ve vazgeçilmez bir  sektör konumuna gelmiştir.   

      Son yıllarda ülkemizde yaşanan gelişmeler ise , Türkiye’deki süs bitkileri sektörünün de, bitkisel üretim sektörü içinde geniş bir büyüme potansiyeline sahip olan ve gelecek vadeden önemli bir alt sektör olduğunu açıkça göstermektedir.

       Öte yandan Yalova kentinin bu konuda uzun yılar öncesine dayanan  birikimi ve sektörel olanakları, Yalova Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü bünyesinde yer alan Peyzaj ve Süs Bitkileri Programımızı paydaşlarından üstün ve ayrıcalıklı kılmaktadır. Programızda iki yıl boyunca verilen uygulamalı ve teorik dersler, ilimizdeki kamu ve özel sektöre ait tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütülmektedir. Sektördeki işverenlerle bilgi paylaşımı sürekli olarak yapılmakta ve sektörün  bu konudaki beklentilerine yanıt verecek insan gücünün oluşturulmasına yönelik çalışılmaktadır. Yine yapılanmasını hızla sürdüren Türkiye’de bir örneği daha olmayan sektördeki en önemli örgütlenme modeli olan YALOVA GARDEN A.Ş. gibi bir çok nitelikli işletmenin Yalova’da bulunuyor olması, mezunlarımız için eşsiz bir istihdam şansı yaratacaktır.

       Önlisans eğitimlerimiz sırasında Yalova ilinin kendine özgü bu olanaklarından yararlanılırken, il dışında sektörün gelişmiş olduğu bölgelere de teknik geziler düzenlenmektedir. Öğrencilerimizin bilgi, görgü ve deneyimlerini artırmalarına katkıda bulunmak  amacıyla bu teknik gezilere son iki yıldır yurt dışı gezileri de eklenmiştir. 

      Bu program, bitkiler ile doğal yaşama, dış mekanda yürütülen arazi çalışmalarına ilgi duyan adaylara önerilmektedir. İki yıl süreli eğitim-öğretim yapılan Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı mezunları, ön lisans diplomasına sahip olup, Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri unvanını kazanmaktadırlar.

       Ayrıca mezunlar Dış mekan düzenlemesi yapan kamu kurumları, belediyeler, peyzaj mimarlığı proje ve uygulama büroları, inşaat firmaları, süs bitkileri üretimi ve satışı yapan fidanlıklar ve seralar gibi kurum ve kuruluşlarda kalifiye ara eleman olarak çalışabilmekte, bunu yanında kendi uygulama ve üretim firmalarını da kurabilmektedir. Dikey Geçiş sınavındaki başarılarına göre de, Fakültelerin Peyzaj Mimarlığı Bölümlerine Dikey Geçiş yapabilmektedirler. 

Peyzaj programından mezun olan öğrencilerin DGS'de tercihte bulunabilecekleri bölümler:

• Orman Mühendisliği

• Peyzaj Mimarlığı

• Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım

• Ziraat Mühendisliği olarak belirlenmiştir.

 

Bölüm Başkanı

Yrd.Doç.Dr. Gül Yücel