Basında Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü
Yalova Meslek Yüksekokulu’nun henüz Uludağ Üniversitesi’ne bağlı olduğu 1995-1996 yılında Seracılık Bölümü adı altında açılan ilk 3 bölümden birisi olan; şu anda ise Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü olarak eğitim veren bölüm sektöre ‘nitelikli ara eleman’ yetiştirmeye devam ediyor..
Yalova Üniversitesi Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı, peyzaj alanlarının oluşturulması, bakımı ve onarımı ile bu alanlarda yetişecek süs bitkileri ve ilgili bitkilerin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması konularında çalışan ara eleman yetiştiriyor.
Birinci ve ikinci öğretime yılda sadece 30 öğrenci kabul eden bölüm hakkında açıklamalarda bulunan Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gül Yücel, öğrencilerini, “Sektöre nitelikli ara işgücü sağlayacak kişiler” olarak tanıtıyor.
BÖLÜM HAKKINDA
Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı’nda kendisi ile birlikte Yusuf Evren Doğan ve Füsün Köksal ile birlikte eğitim verdiklerini ifade eden Gül Yücel,
bölümde peyzaj alanlarının oluşturulması, bakımı ve onarımı ile bu alanlarda yetişecek süs bitkileri ve ilgili bitkilerin yetiştirilmesi, korunması, pazarlanması konularında çalışan ara elemanların sektöre hazırlandıklarını belirterek şunları kaydetti: “Bu doğrultuda botanik, bitki yetiştirme ortamları ve hidroponik, teknik resim, peyzaj ekolojisi, süs bitkileri üretim teknikleri, bitki fizyolojisi, mevsimlik çiçek yetiştiriciliği, peyzajda bilgisayar uygulamaları, ölçme bilgisi, yapısal uygulama tekniği, peyzajda sulama, arazi düzenleme, kesme çiçek yetiştiriciliği, çim alanların kurulması ve bakımı, dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliği, temel tasarım, park bahçe bakım ve onarım teknikleri, yer örtücüler ve peyzajda kullanımı, tıbbi aromatik bitkiler, iç mekan süs bitkileri yetiştiriciliği, fidanlık tesisi ve yönetimi, süs bitkileri hastalık ve zararlıları, soğanlı bitkiler gibi dersler veriliyor.”
YALOVA ÖNCELİKLİ
“Koşullara ayak uyduranlar ayakta kalır; uyduramayanlar ise kaybolur gider” diyen Yücel, Yalova’nın çiçekçilik sektörü konusunda öncelikli kentlerden birisi olduğunu vurgulayarak, öğrencilerinin ülkenin çeşitli illerinde mesleklerini yapma şansları olduğuna dikkat çekti.
İŞSİZ KALMALARI İMKANSIZ
Ağırlıklı olarak uygulamalı dersler verdiklerine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Gül Yücel, “Okul en fazla teknik gezi ve program yapan bölümüyüz. Öğrenciler ile sektördeki kişileri her zaman bir araya getiriyoruz. Tanışmalarını sağlıyoruz. Hatta ikinci öğretimde sektörde çalışan isimler eğitim görüyor. Bu bölümü bitiren bir elemanın işsiz kalması neredeyse imkansız” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER ÖZEL DONATILIYOR
Bölümün Öğretim Görevlisi Yusuf Evren Doğan ise, “Öğrencilerimiz büro çalışmalarında ölçme konularında röleve ve aplikasyon çalışmaları yapabilecek konuma getiriliyor. Bir çok okula göre olanaklarımız çok önde olan bir okuluz” bilgilendirmesinde bulundu.